Pomysł na dość wykwintny obiad, niedużym kosztem.
Składniki:
500g filetów z piersi kurczaka
ser typu brie (lub camembert)
Oliwa z oliwek
po łyżeczce: rozmarynu, bazylii, oregano
pół łyżeczki pieprzu ziołowego i granulowanego czosnku
szczypta soli i pieprzu czarnego
500g filetów z piersi kurczaka
ser typu brie (lub camembert)
Oliwa z oliwek
po łyżeczce: rozmarynu, bazylii, oregano
pół łyżeczki pieprzu ziołowego i granulowanego czosnku
szczypta soli i pieprzu czarnego
Przygotowanie:
Filety z kurczaka oczyścić, pokroić w plastry i delikatnie rozbić.
Przyprawy łączymy z oliwą z oliwek, przygotowując marynatę. Zanurzamy w niej przygotowane ‘kotlety’ (oliwy wcale nie trzeba wiele, wystarczy ‘obtoczyć’ dobrze w marynacie mięso). Odstawiamy do lodówki na 45-60 minut.
Ser kroimy na plasterki. Zamarynowane kotlety wyjmujemy i rozkładamy na płasko. Kładziemy plasterek sera, składamy kotlet, kładziemy kolejny plasterek i składamy. Powtarzamy, póki z każdego kotlecika nie powstanie nam roladka (polecam spiąć roladki wykałaczkami, żeby nam się nie rozleciały na patelni).
Roladki obsmażamy na patelni, często obracając, do momentu, gdy mięso nam się zezłoci ze wszystkich stron.
Filety z kurczaka oczyścić, pokroić w plastry i delikatnie rozbić.
Przyprawy łączymy z oliwą z oliwek, przygotowując marynatę. Zanurzamy w niej przygotowane ‘kotlety’ (oliwy wcale nie trzeba wiele, wystarczy ‘obtoczyć’ dobrze w marynacie mięso). Odstawiamy do lodówki na 45-60 minut.
Ser kroimy na plasterki. Zamarynowane kotlety wyjmujemy i rozkładamy na płasko. Kładziemy plasterek sera, składamy kotlet, kładziemy kolejny plasterek i składamy. Powtarzamy, póki z każdego kotlecika nie powstanie nam roladka (polecam spiąć roladki wykałaczkami, żeby nam się nie rozleciały na patelni).
Roladki obsmażamy na patelni, często obracając, do momentu, gdy mięso nam się zezłoci ze wszystkich stron.
Komentarze
Prześlij komentarz