Kurczak ze smażonymi pomidorami.
Składniki:
ok 400g filetu z piersi kurczaka
500g pomidorków cherry
puszka białej fasoli konserwowej
4 ząbki czosnku
świerzo mielony pieprz, sól
1-2 łyżeczki bazylii, tymianku i oregano
ok 400g filetu z piersi kurczaka
500g pomidorków cherry
puszka białej fasoli konserwowej
4 ząbki czosnku
świerzo mielony pieprz, sól
1-2 łyżeczki bazylii, tymianku i oregano
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy wzdłuż na pół na kotlety. Obsypujemy solą i pieprzem z obu stron i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Metalową brytfannę rozgrzewamy na gazie i smarujemy tłuszczem. Układamy kotleciki i smażymy na średnim ogniu po ok. 3 minuty z obu stron. Dorzucamy całe pomidorki, dosypujemy przyprawy i wciskamy czosnek przez praskę. Delikatnie rozprowadzamy przyprawy, żeby nie porozgniatać pomidorów.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18 minut. Po tym czasie wyjmujemy, wsypujemy odsączoną fasolę i wkładamy spowrotem do piekarnika na kolejne 5 minut.
Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy wzdłuż na pół na kotlety. Obsypujemy solą i pieprzem z obu stron i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Metalową brytfannę rozgrzewamy na gazie i smarujemy tłuszczem. Układamy kotleciki i smażymy na średnim ogniu po ok. 3 minuty z obu stron. Dorzucamy całe pomidorki, dosypujemy przyprawy i wciskamy czosnek przez praskę. Delikatnie rozprowadzamy przyprawy, żeby nie porozgniatać pomidorów.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18 minut. Po tym czasie wyjmujemy, wsypujemy odsączoną fasolę i wkładamy spowrotem do piekarnika na kolejne 5 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz