Prosty obiad w staropolskim stylu.
Składniki:
ok. 100g boczku wędzonego (spokojnie można więcej, jak ktoś chce)
ok. 200g kapusty kiszonej
tarty ser (wedle uznania)
2 jajka
3/4 szklanki mąki
szczypta soli
pieprz czarny, tymianek
ok. 100g boczku wędzonego (spokojnie można więcej, jak ktoś chce)
ok. 200g kapusty kiszonej
tarty ser (wedle uznania)
2 jajka
3/4 szklanki mąki
szczypta soli
pieprz czarny, tymianek
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę i wbijamy do niej jajka. Dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolite dosyć gęste, ciasto. W rondlu gotujemy wodę i porcjami wrzucamy ciasto (po pół małej łyżeczki). Kluski gotujemy, aż wypłyną.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy kapustę i mieszamy dokładnie. Dusimy kilka minut, Doprawiamy obficie pieprzem i odrobiną tymianku. Dodajemy kluski i mieszamy. Na koniec dodajemy drobno starty ser i łączymy z resztą składników.
Do miski wsypujemy mąkę i wbijamy do niej jajka. Dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolite dosyć gęste, ciasto. W rondlu gotujemy wodę i porcjami wrzucamy ciasto (po pół małej łyżeczki). Kluski gotujemy, aż wypłyną.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy kapustę i mieszamy dokładnie. Dusimy kilka minut, Doprawiamy obficie pieprzem i odrobiną tymianku. Dodajemy kluski i mieszamy. Na koniec dodajemy drobno starty ser i łączymy z resztą składników.
Komentarze
Prześlij komentarz