Przejdź do głównej zawartości

Lody z zielonej herbaty

Jak zrobić nietypowe lody w domowym zaciszu. Nieco czasochłonne, ale warte zachodu… A może wschodu, gdyż lody pochodzą rodem z Chin.
Składniki:
“Zaczyn” herbaciany:
2 łyżki sproszkowanej lub rozgniecionej w moździerzu zielonej herbaty
2 łyżki wrzątku
1 łyżka cukru pudru
Lody:
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka mleka
2 żółtka
1/4 szklanki cukru pudru
250ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
W miseczce łączymy wodę, herbatę i łyżkę cukru. Dokładnie mieszamy, odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut.
Mleko gotujemy z cukrem waniliowym, dodajemy zaparzoną herbatę (razem z listkami!). Odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia.
Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę. Wciąż ubijając dolewamy mleko z herbatą. Podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia, aż mieszanina zacznie nam gęstnieć. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia, przykryte folią spożywczą. Przestudzony krem wstawiamy do lodówki na około godzinę, żeby porządnie się schłodził.
Śmietanę ubijamy na sztywno (musi się trzymać odwróconej miski) i mieszamy z chłodnym kremem. Ja dla lepszego efektu dodałem jeszcze odrobinę zielonego barwnika dla lepszego efektu.
Wlewamy krem do płaskiego pojemnika, przykrywamy go i zamrażamy. Zamrożony krem wyjmujemy, wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Wlewamy spowrotem do pojemnika i znów zamrażamy. Proces ten powtarzamy jeszcze przynajmniej 2 razy, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Serowe kulki

Smakowita przekąska na imprezę, albo zamiast prażonej kukurydzy do dobrego filmu. Składniki: 400g sera żółtego (ja użyłem Goudy) 1 i 1/2 szklanki bułki tartej 2 jajka 2 łyżeczki chilli w proszku sól i pieprz Przygotowanie: Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy jajka, bułkę tartą, paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy jednolitą masę i lepimy niewielkie kuleczki. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor i wykładamy na papierowy ręcznik do osuszenia.

Ciasto marchewkowe z jabłkiem

Marchewka była używana jako składnik wypieków już w średniowieczu. Biorąc pod uwagę fakt, że cukier był wówczas towarem drogim i trudno dostępnym, a zawartość cukru w marchewce jest znacznie wyższa niż w jakimkolwiek innym warzywie (poza burakiem cukrowym), stosowano ją, by wzbogacić smak deserów.  Ciasto marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej jako konsekwencja racjonowania żywności. W latach sześćdziesiątych moda na ciasto marchewkowe ogarnęła Stany Zjednoczone. Niskobudżetowy produkt szybko zyskał sympatię Amerykanów i stał się jednym z popularniejszych deserów dostępnych w większości kafejek i restauracji. W 2005 roku ciasto marchewkowe z kremową glazurą znalazło się na piątym miejscu w rankingu – przygotowanym przez amerykańską organizację Food Network – najpopularniejszych dań lat siedemdziesiątych. Tradycyjnie podawane z białą glazurą, z której zrezygnowałem, bo ciasto jest dość słodkie dla mnie i Haneczki.  Składniki: 250g marc

Khobz - marokanskie chlebki

Tradycyjne marokańskie chlebki podawane do każdego posiłku. Używane często zamiast sztućców do nabierania zup, warzyw, mięs i sosów. Tradycyjnie pieczone w opalanych drewnem, glinianych piecach. W różnych regionach dodaje się do nich rozmaitych rzeczy, zależnie od własnych upodobań i przeznaczenia chlebków.  Składniki: 300g mąki pszennej 50g mąki kukurydzianej 300ml wody torebka drożdży instant łyżeczka soli łyżeczka cukru łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 1/2 łyżki oleju 1 jajko Przygotowanie: 60g mąki mieszamy z solą, cukrem, wodą i drożdżami. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Gotowy, wyrośnięty rozczyn mieszamy z resztą mąki, mąką kukurydzianą, papryką i olejem. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy i pozwalamy rosnąć przez około 20 minut. Dzielimy na 12-15 porcji, formujemy w dłoniach małe chlebki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach około 10-12 minut.