Tradycyjny, turecki sposób parzenia kawy. Tradycyjnie przygotowywana jest w tygielku, jednak stary dobry rondelek też się sprawdzi.
Składniki (na około 2 filiżanki):
4 łyżeczki kawy
3 łyżeczki cukru
2 szklanki wody (lub szklanka wody i szklanka mleka, jeśli wolimy białą kawę)
2 nasionka kardamonu (opcjonalnie)
4 łyżeczki kawy
3 łyżeczki cukru
2 szklanki wody (lub szklanka wody i szklanka mleka, jeśli wolimy białą kawę)
2 nasionka kardamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Na dno tygielka lub rondla wsypujemy cukier. Podgrzewamy go mieszając, aż się skarmelizuje. Dolewamy gorącą wodę (lub wodę z mlekiem) i podgrzewamy do granicy wrzenia, ale nie gotujemy.
Dodajemy kawę i mieszamy (opcjonalnie teraz dodajemy kardamon). Teraz zaczyna się najtrudniejsza część: podgrzewamy wszystko, aż z kawy zacznie rosnąć nam piana. Zestawiamy na bok, aż się uspokoi, mieszamy i znów stawiamy na ogień.
Napar powinien nam się spienić przynajmniej 3 razy (za każdym razem zestawiamy z ognia, dajemy pianie opaść i mieszamy). Za ostatnim razem, kiedy piana się ustoi, skrapiamy z wierzchu zimną wodą, co powinno sprawić, że większość fusów opadnie na dno.
Rozlewamy ostrożnie do filiżanek i podajemy.
Na dno tygielka lub rondla wsypujemy cukier. Podgrzewamy go mieszając, aż się skarmelizuje. Dolewamy gorącą wodę (lub wodę z mlekiem) i podgrzewamy do granicy wrzenia, ale nie gotujemy.
Dodajemy kawę i mieszamy (opcjonalnie teraz dodajemy kardamon). Teraz zaczyna się najtrudniejsza część: podgrzewamy wszystko, aż z kawy zacznie rosnąć nam piana. Zestawiamy na bok, aż się uspokoi, mieszamy i znów stawiamy na ogień.
Napar powinien nam się spienić przynajmniej 3 razy (za każdym razem zestawiamy z ognia, dajemy pianie opaść i mieszamy). Za ostatnim razem, kiedy piana się ustoi, skrapiamy z wierzchu zimną wodą, co powinno sprawić, że większość fusów opadnie na dno.
Rozlewamy ostrożnie do filiżanek i podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz