Zakręcone ciasteczka Rumcajsa.
Składniki:
4 jajka
1/2 kg mąki
4 łyżki wody (ok. 50 ml)
cukier puder
olej do głębokiego smażenia
4 jajka
1/2 kg mąki
4 łyżki wody (ok. 50 ml)
cukier puder
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy jajka i wodę. Wyrabiamy ciasto rękami. Musi być jednolite i aksamitne. Dzielimy ciasto na 3 części, dwie odkładamy i przykrywamy ściereczką, by nie wyschły.
Rozwałkowujemy ciasto do grubości około 1 milimetra i kroimy na długie wąskie paski. W jeden koniec paska wbijamy widelec i zwijamy ‘ślimaka’ z ciasta. Przygotowane zawijasy smażymy na głębokim tłuszczu, aż zrobią się złociste.
Wyławiamy i układamy na papierowym ręczniku, by ociekły z tłuszczu. Tak samo robimy z pozostałymi dwiema częściami ciasta.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy jajka i wodę. Wyrabiamy ciasto rękami. Musi być jednolite i aksamitne. Dzielimy ciasto na 3 części, dwie odkładamy i przykrywamy ściereczką, by nie wyschły.
Rozwałkowujemy ciasto do grubości około 1 milimetra i kroimy na długie wąskie paski. W jeden koniec paska wbijamy widelec i zwijamy ‘ślimaka’ z ciasta. Przygotowane zawijasy smażymy na głębokim tłuszczu, aż zrobią się złociste.
Wyławiamy i układamy na papierowym ręczniku, by ociekły z tłuszczu. Tak samo robimy z pozostałymi dwiema częściami ciasta.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Ale urocze :)
OdpowiedzUsuń