Święta w Polsce to czas pierogów. Czy to z kapustą i grzybami, czy ruskie, ale na świątecznym stole Rumcajsa rzecz niezbędna... Szczególnie ruskie... Nie godzi się podać na stół pierogów z paczki, czyż nie? Ale przygotowanie ciasta, wałkowanie i mozolne lepienie to często mozolna robota, a jeśli coś nam nie wyszło dowiemy się dopiero, kiedy otrzymamy w czasie gotowania wspaniałą paćkę z wypływającego farszu. Jest na to jednak sposób. Poniżej przedstawiam Wam sposób na ruskie pierogi inaczej, czyli w sumie "Ruskie Kotlety".
Składniki:1kg ziemniaków
250g twarogu
1 duża cebula
wafle (zwykłe prostokątne, "andruty")
1 jajko
sól, pieprz
bułka tarta
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. Odlane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem na papkę.
Cebule siekamy bardzo drobno i podsmażamy na oleju. Twaróg mielimy lub dokładnie rozdrabniamy widelcem.
Dodajemy podsmażoną cebulę i twaróg do ziemniaków i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smarujemy równomiernie wafle farszem. Zostawiamy wafle by nasiąknęły nieco, należy pamiętać by nie zostawiać brzegów bez farszu, bo suchy wafel będzie nam później nie pękał.
Kiedy wafle z farszem nam zmiękną, zwijamy je delikatnie w rulon. Kroimy na dość grube plastry. Maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionym sosem i surówką.
Składniki:1kg ziemniaków
250g twarogu
1 duża cebula
wafle (zwykłe prostokątne, "andruty")
1 jajko
sól, pieprz
bułka tarta
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. Odlane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem na papkę.
Cebule siekamy bardzo drobno i podsmażamy na oleju. Twaróg mielimy lub dokładnie rozdrabniamy widelcem.
Dodajemy podsmażoną cebulę i twaróg do ziemniaków i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smarujemy równomiernie wafle farszem. Zostawiamy wafle by nasiąknęły nieco, należy pamiętać by nie zostawiać brzegów bez farszu, bo suchy wafel będzie nam później nie pękał.
Kiedy wafle z farszem nam zmiękną, zwijamy je delikatnie w rulon. Kroimy na dość grube plastry. Maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionym sosem i surówką.
Komentarze
Prześlij komentarz