Stare, dobre kopytka. Można jeść z zasmażką, ale ja osobiście wolę je na słodko z cukrem albo bitą śmietaną.
Składniki:
ok 1kg ziemniaków
300g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól
ok 1kg ziemniaków
300g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i drobno kroimy. Gotujemy do miękkości. Jeszcze ciepłe dokładnie mielimy i odstawiamy do wystygnięcia.
Ze zmielonych ziemniaków układamy na blacie wysypanym mąką kopczyk. Dodajemy jajka, obie mąki i zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i kroimy je na dość grube plasterki. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Ziemniaki obieramy i drobno kroimy. Gotujemy do miękkości. Jeszcze ciepłe dokładnie mielimy i odstawiamy do wystygnięcia.
Ze zmielonych ziemniaków układamy na blacie wysypanym mąką kopczyk. Dodajemy jajka, obie mąki i zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i kroimy je na dość grube plasterki. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz