"Cebula, cebula, czosnek, czosnek, zbudujemy sobie mostek..."
No dobra, mostu nie budujemy, ale roladki polecam zrobić. Duszona cebula, czosnek, ser i delikatne mięso... Czego chcieć więcej?
Składniki:
4 kotlety ze schabu bez kości
4 plastry salami
4 ząbki czosnku
100g sera typu feta
1 duża cebula
oliwa z oliwek
pieprz czarny
Przygotowanie:
Fetę rozgniatamy widelcem, mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną oliwy z oliwek do uzyskania jednolitej pasty. Schab rozbijamy tłuczkiem i smarujemy czosnkowo-serową pastą. Układamy po plastrze salami i zwijamy w rulon.
Spinamy wykałaczką, wstępnie obsmażamy ze wszystkich stron na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Cebule kroimy w piórka, wrzucamy do rondelka i smażymy na oleju, aż się zeszkli. Doprawiamy czubatą łyżeczką czarnego pieprzu, mieszamy i dolewamy ok 3/4 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem 5 minut.
Powstały wywar z cebulą wlewamy do roladek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut pod przykryciem i na kolejne 30 bez pokrywki.
Ja pozostały sos zaciągnąłem łyżką mąki po wyłowieniu roladek i cebuli (uwaga na grudki!).
No dobra, mostu nie budujemy, ale roladki polecam zrobić. Duszona cebula, czosnek, ser i delikatne mięso... Czego chcieć więcej?
Składniki:
4 kotlety ze schabu bez kości
4 plastry salami
4 ząbki czosnku
100g sera typu feta
1 duża cebula
oliwa z oliwek
pieprz czarny
Przygotowanie:
Fetę rozgniatamy widelcem, mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną oliwy z oliwek do uzyskania jednolitej pasty. Schab rozbijamy tłuczkiem i smarujemy czosnkowo-serową pastą. Układamy po plastrze salami i zwijamy w rulon.
Spinamy wykałaczką, wstępnie obsmażamy ze wszystkich stron na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Cebule kroimy w piórka, wrzucamy do rondelka i smażymy na oleju, aż się zeszkli. Doprawiamy czubatą łyżeczką czarnego pieprzu, mieszamy i dolewamy ok 3/4 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem 5 minut.
Powstały wywar z cebulą wlewamy do roladek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut pod przykryciem i na kolejne 30 bez pokrywki.
Ja pozostały sos zaciągnąłem łyżką mąki po wyłowieniu roladek i cebuli (uwaga na grudki!).
Pyszny pomysł na obiadek, muszę zrobić takie roladki, tylko zamiast fety wolę ser bałkański,( np. z lidla), trochę delikatniejszy :)
OdpowiedzUsuń