Prosty sposób na odrobinę pikanterii i Orientu na talerzu.
Składniki:
500g filetów z piersi kurczaka
1 średnia cebula
1 puszka krojonych pomidorów
3 zielone papryczki chilli
4 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka curry
1 płaska łyżeczka imbiru
1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
sok z 1 cytryny
500g filetów z piersi kurczaka
1 średnia cebula
1 puszka krojonych pomidorów
3 zielone papryczki chilli
4 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka curry
1 płaska łyżeczka imbiru
1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i siekamy drobno. Papryczki rozcinamy na pół, oczyszczamy z nasionek i drobno kroimy.
Cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklamy na oleju. Dolewamy pomidory z puszki i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy papryczki, sok z cytryny i przyprawy. Mieszamy dokładnie i gotujemy około 5 minut, aż pomidory zupełnie rozmiękną.
Dodajemy kurczaka, dolewamy powoli pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem 15-20 minut (aż kurczak zmięknie), co jakiś czas mieszając.
Podawać z ryżem.
Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i siekamy drobno. Papryczki rozcinamy na pół, oczyszczamy z nasionek i drobno kroimy.
Cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklamy na oleju. Dolewamy pomidory z puszki i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy papryczki, sok z cytryny i przyprawy. Mieszamy dokładnie i gotujemy około 5 minut, aż pomidory zupełnie rozmiękną.
Dodajemy kurczaka, dolewamy powoli pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem 15-20 minut (aż kurczak zmięknie), co jakiś czas mieszając.
Podawać z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz