Przejdź do głównej zawartości

Chlebki Pita

Chlebki pita, szybkie do zrobienia, puszyste, doskonałe do wszelkiego typu kebabów, albo nadziewania wszystkim co lubimy,
Proporcje na około 4 średnie chlebki.
Składniki:
500g mąki
opakowanie drożdży instant
szklanka wody
3 łyżeczki oleju lub oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Wsypujemy mąkę do miski, mieszamy z drożdżami. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, aż będzie aksamitne, jednolite i przestanie kleić się do rąk. W razie potrzeby przesypujemy mąką.
Zostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie, na blacie wysypanym mąką wyrabiamy jeszcze chwilę ciasto, dzielimy na porcje i wałkujemy na placuszki o grubości około 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut.

Komentarze

  1. Zrobiłam dzisiaj, wyszły pyszne i są naprawdę proste do wykonania :) A to kolejny przepis, próba i jak do tej pory nie bardzo mi szło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam wg przepisu, wyrosły mi bardziej niż Twoje na zdjęciach i były strasznie twarde i cienkie. W czym problem? Gdzie popełniłam błąd? Za cienkie ciasto poszło do pieczenia? proszę o wskazówki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę o niewielkie wyjaśnienie i sprecyzowanie: wyrosły bardziej, a jednocześnie były cienkie? Bo trochę mi się w tym ujęciu wykluczają te dwa określenia...

      Usuń
    2. Tak, bardzo wyrosły, i ciasto było bardzo cieniutkie już w upieczonych pitach.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Serowe kulki

Smakowita przekąska na imprezę, albo zamiast prażonej kukurydzy do dobrego filmu. Składniki: 400g sera żółtego (ja użyłem Goudy) 1 i 1/2 szklanki bułki tartej 2 jajka 2 łyżeczki chilli w proszku sól i pieprz Przygotowanie: Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy jajka, bułkę tartą, paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy jednolitą masę i lepimy niewielkie kuleczki. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor i wykładamy na papierowy ręcznik do osuszenia.

Ciasto marchewkowe z jabłkiem

Marchewka była używana jako składnik wypieków już w średniowieczu. Biorąc pod uwagę fakt, że cukier był wówczas towarem drogim i trudno dostępnym, a zawartość cukru w marchewce jest znacznie wyższa niż w jakimkolwiek innym warzywie (poza burakiem cukrowym), stosowano ją, by wzbogacić smak deserów.  Ciasto marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej jako konsekwencja racjonowania żywności. W latach sześćdziesiątych moda na ciasto marchewkowe ogarnęła Stany Zjednoczone. Niskobudżetowy produkt szybko zyskał sympatię Amerykanów i stał się jednym z popularniejszych deserów dostępnych w większości kafejek i restauracji. W 2005 roku ciasto marchewkowe z kremową glazurą znalazło się na piątym miejscu w rankingu – przygotowanym przez amerykańską organizację Food Network – najpopularniejszych dań lat siedemdziesiątych. Tradycyjnie podawane z białą glazurą, z której zrezygnowałem, bo ciasto jest dość słodkie dla mnie i Haneczki.  Składniki: 250g marc

Khobz - marokanskie chlebki

Tradycyjne marokańskie chlebki podawane do każdego posiłku. Używane często zamiast sztućców do nabierania zup, warzyw, mięs i sosów. Tradycyjnie pieczone w opalanych drewnem, glinianych piecach. W różnych regionach dodaje się do nich rozmaitych rzeczy, zależnie od własnych upodobań i przeznaczenia chlebków.  Składniki: 300g mąki pszennej 50g mąki kukurydzianej 300ml wody torebka drożdży instant łyżeczka soli łyżeczka cukru łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 1/2 łyżki oleju 1 jajko Przygotowanie: 60g mąki mieszamy z solą, cukrem, wodą i drożdżami. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Gotowy, wyrośnięty rozczyn mieszamy z resztą mąki, mąką kukurydzianą, papryką i olejem. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy i pozwalamy rosnąć przez około 20 minut. Dzielimy na 12-15 porcji, formujemy w dłoniach małe chlebki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach około 10-12 minut.