Jak oszczędzić czas na zmywaniu? Zrobić jadalne miski. Tym razem w ulubionym stylu Rumcajsa: po meksykańsku. Świetny sposób, by zaskoczyć gości na imprezie.
Składniki:
500g mielonej wieprzowiny
1 puszka czerwonej fasoli,
1 puszka kukurydzy,
1 średnia cebula,
1 spora czerwona papryka,
3 ząbki czosnku
4-5 tortilli pszennych,
tarty ser,
kilka kropli tabasco
Przyprawy:
1 łyżeczka: bazylii oregano, słodkiej papryki
1/2 łyżeczki: tymianku, czarnego pieprzu, suszonej natki pietruszki
1/4 łyżeczki: pieprzu cayenne, granulowanego czosnku
szczypta soli
Przygotowanie:
Przyprawy ugniatamy ze sobą w moździerzu, lub dokładnie mieszamy w miseczce i rozgniatamy łyżeczką. Cebule drobno siekamy, paprykę kroimy w paski. Fasolę i kukurydzę odlewamy z zalewy.
Mielone mięso obsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszając, obsypujemy mieszanką przypraw. Smażymy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dolewamy 100ml wody rozmieszanej z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy tabasco, dodajemy paprykę, fasolę i kukurydzę. Dusimy pod przykryciem 10 minut, odkrywamy i odparowujemy nadmiar płynów. Odstawiamy z ognia do przestygnięcia.
Rozgrzewamy piekarnik do 150-180 stopni. Tortille układamy w nasmarowanych tłuszczem foremkach i nakładamy farsz na zmianę z odrobiną tartego sera. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 10 minut, aż tortille będą chrupiące.
Składniki:
500g mielonej wieprzowiny
1 puszka czerwonej fasoli,
1 puszka kukurydzy,
1 średnia cebula,
1 spora czerwona papryka,
3 ząbki czosnku
4-5 tortilli pszennych,
tarty ser,
kilka kropli tabasco
Przyprawy:
1 łyżeczka: bazylii oregano, słodkiej papryki
1/2 łyżeczki: tymianku, czarnego pieprzu, suszonej natki pietruszki
1/4 łyżeczki: pieprzu cayenne, granulowanego czosnku
szczypta soli
Przygotowanie:
Przyprawy ugniatamy ze sobą w moździerzu, lub dokładnie mieszamy w miseczce i rozgniatamy łyżeczką. Cebule drobno siekamy, paprykę kroimy w paski. Fasolę i kukurydzę odlewamy z zalewy.
Mielone mięso obsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszając, obsypujemy mieszanką przypraw. Smażymy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dolewamy 100ml wody rozmieszanej z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy tabasco, dodajemy paprykę, fasolę i kukurydzę. Dusimy pod przykryciem 10 minut, odkrywamy i odparowujemy nadmiar płynów. Odstawiamy z ognia do przestygnięcia.
Rozgrzewamy piekarnik do 150-180 stopni. Tortille układamy w nasmarowanych tłuszczem foremkach i nakładamy farsz na zmianę z odrobiną tartego sera. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 10 minut, aż tortille będą chrupiące.
Komentarze
Prześlij komentarz