Przejdź do głównej zawartości

Tortillowe miseczki

Jak oszczędzić czas na zmywaniu? Zrobić jadalne miski. Tym razem w ulubionym stylu Rumcajsa: po meksykańsku. Świetny sposób, by zaskoczyć gości na imprezie.

Składniki:
500g mielonej wieprzowiny
1 puszka czerwonej fasoli,
1 puszka kukurydzy,
1 średnia cebula,
1 spora czerwona papryka,
3 ząbki czosnku
4-5 tortilli pszennych,
tarty ser,
kilka kropli tabasco
Przyprawy:
1 łyżeczka: bazylii oregano, słodkiej papryki
1/2 łyżeczki: tymianku, czarnego pieprzu, suszonej natki pietruszki
1/4 łyżeczki: pieprzu cayenne, granulowanego czosnku
szczypta soli

Przygotowanie:
Przyprawy ugniatamy ze sobą w moździerzu, lub dokładnie mieszamy w miseczce i rozgniatamy łyżeczką. Cebule drobno siekamy, paprykę kroimy w paski. Fasolę i kukurydzę odlewamy z zalewy.
Mielone mięso obsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszając, obsypujemy mieszanką przypraw. Smażymy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dolewamy 100ml wody rozmieszanej z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy tabasco, dodajemy paprykę, fasolę i kukurydzę. Dusimy pod przykryciem 10 minut, odkrywamy i odparowujemy nadmiar płynów. Odstawiamy z ognia do przestygnięcia.

Rozgrzewamy piekarnik do 150-180 stopni. Tortille układamy w nasmarowanych tłuszczem foremkach i nakładamy farsz na zmianę z odrobiną tartego sera. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 10 minut, aż tortille będą chrupiące.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Serowe kulki

Smakowita przekąska na imprezę, albo zamiast prażonej kukurydzy do dobrego filmu. Składniki: 400g sera żółtego (ja użyłem Goudy) 1 i 1/2 szklanki bułki tartej 2 jajka 2 łyżeczki chilli w proszku sól i pieprz Przygotowanie: Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy jajka, bułkę tartą, paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy jednolitą masę i lepimy niewielkie kuleczki. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor i wykładamy na papierowy ręcznik do osuszenia.

Ciasto marchewkowe z jabłkiem

Marchewka była używana jako składnik wypieków już w średniowieczu. Biorąc pod uwagę fakt, że cukier był wówczas towarem drogim i trudno dostępnym, a zawartość cukru w marchewce jest znacznie wyższa niż w jakimkolwiek innym warzywie (poza burakiem cukrowym), stosowano ją, by wzbogacić smak deserów.  Ciasto marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej jako konsekwencja racjonowania żywności. W latach sześćdziesiątych moda na ciasto marchewkowe ogarnęła Stany Zjednoczone. Niskobudżetowy produkt szybko zyskał sympatię Amerykanów i stał się jednym z popularniejszych deserów dostępnych w większości kafejek i restauracji. W 2005 roku ciasto marchewkowe z kremową glazurą znalazło się na piątym miejscu w rankingu – przygotowanym przez amerykańską organizację Food Network – najpopularniejszych dań lat siedemdziesiątych. Tradycyjnie podawane z białą glazurą, z której zrezygnowałem, bo ciasto jest dość słodkie dla mnie i Haneczki.  Składniki: 250g marc

Khobz - marokanskie chlebki

Tradycyjne marokańskie chlebki podawane do każdego posiłku. Używane często zamiast sztućców do nabierania zup, warzyw, mięs i sosów. Tradycyjnie pieczone w opalanych drewnem, glinianych piecach. W różnych regionach dodaje się do nich rozmaitych rzeczy, zależnie od własnych upodobań i przeznaczenia chlebków.  Składniki: 300g mąki pszennej 50g mąki kukurydzianej 300ml wody torebka drożdży instant łyżeczka soli łyżeczka cukru łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 1/2 łyżki oleju 1 jajko Przygotowanie: 60g mąki mieszamy z solą, cukrem, wodą i drożdżami. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Gotowy, wyrośnięty rozczyn mieszamy z resztą mąki, mąką kukurydzianą, papryką i olejem. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy i pozwalamy rosnąć przez około 20 minut. Dzielimy na 12-15 porcji, formujemy w dłoniach małe chlebki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach około 10-12 minut.