Bez zbędnego gadania, kapuśniak zna każdy. Kapuśniak jaki jest, każdy widzi. Znany w każdym domu, zupa z kapusty, na wywarze z warzyw, boczku, żeberek... Kwaśnica dla Górali, Słowaków – kapustnica, Ukraińców – капусняк. A teraz jeszcze w wersji Rumcajsowej, czerwonej.
Składniki (4 porcje):
750g ziemniaków
750g dobrej kiszonej kapusty
3 małe cebule
4 ząbki czosnku
1 średnia marynowana papryka
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
kilka kropli tabasco
do smaku:
sól, pieprz, lubczyk, pieprz cayenne
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości.
Paprykę kroimy w paski, cebulę w talarki. Do gotującego się bulionu dodajemy kapustę, cebulę, paprykę, pomidory wraz z zalewą, koncentrat i tabasco. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki i resztę przypraw wedle uznania. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu około 15 minut.
Składniki (4 porcje):
750g ziemniaków
750g dobrej kiszonej kapusty
3 małe cebule
4 ząbki czosnku
1 średnia marynowana papryka
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
kilka kropli tabasco
do smaku:
sól, pieprz, lubczyk, pieprz cayenne
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości.
Paprykę kroimy w paski, cebulę w talarki. Do gotującego się bulionu dodajemy kapustę, cebulę, paprykę, pomidory wraz z zalewą, koncentrat i tabasco. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki i resztę przypraw wedle uznania. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu około 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz