Dzisiaj mam dla Was proste i szybkie (no może nie licząc łupania orzechów) ciasto, w którym nie ma ani odrobiny mąki. Co za tym idzie idealne dla wszystkich Bezglutenowców. Smakiem i konsystencją przypomina nieco brownie. Mocno czekoladowe, jeśli nie użyjemy samej mlecznej czekolady nie za słodkie. Podawać obsypane cukrem pudrem, albo jak komu jeszcze za mało to z polewą czekoladową.
Składniki:
250g czekolady (pół na pół mlecznej i gorzkiej)
150g masła
200g orzechów włoskich
4 średnie jajka
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Orzechy dokładnie mielimy, mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki i rozpuszczamy w rondelku z masłem.
Do lekko przestudzonej masy wbijamy jajka ubijając trzepaczką. Łączymy z sypkimi składnikami dokładnie mieszając.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę, wyrównujemy,
Piec w piekarniku w około 180 stopniach Celsjusza około 40 minut. Co jakiś czas sprawdzając patyczkiem czy ciasto się dopiekło.
Składniki:
250g czekolady (pół na pół mlecznej i gorzkiej)
150g masła
200g orzechów włoskich
4 średnie jajka
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Orzechy dokładnie mielimy, mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki i rozpuszczamy w rondelku z masłem.
Do lekko przestudzonej masy wbijamy jajka ubijając trzepaczką. Łączymy z sypkimi składnikami dokładnie mieszając.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę, wyrównujemy,
Piec w piekarniku w około 180 stopniach Celsjusza około 40 minut. Co jakiś czas sprawdzając patyczkiem czy ciasto się dopiekło.
Komentarze
Prześlij komentarz