Szybki podwieczorek lub deser dla dwojga na zakończenie romantycznej kolacji.
Składniki (na dwie porcje):
2 średnie jabłka
40ml ciemnego rumu
mały jogurt naturalny
cukier, cynamon
masło do nasmarowania kokilek do zapiekania
płat ciasta francuskiego
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, Kroimy ćwiartki a potem na cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy niedużą patelnię i wrzucamy jabłka (żadnego tłuszczu!). Smażymy jabłka cały czas mieszając około 5 minut. Dodajemy 2 łyżeczki cukru i odrobinę cynamonu. Dokładnie mieszamy.
Cały czas mieszając dolewamy rum i pozwalamy chwilkę odparować.
Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o mniej więcej 1/3 większe od naszych naczynek. Smarujemy je tłuszczem i wylepiamy ciastem, zostawiając zapas do zalepienia wierzchu. Układamy warstwę smażonych jabłek, przekładamy jogurtem, znów jabłka, znów jogurt i tak do napełnienia naczynek lub wyczerpania składników. Jeśli mieliśmy mało słodkie jabłka możemy dodać nieco cukru między warstwy.
Zalepiamy wierzch mankietem z ciasta, w razie potrzeby dokładamy trochę ciasta by zamknąć wierzch. Czubkiem noża wycinamy kilka dziurek w wierzchu.
Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać zaraz po przyrządzeniu.
Składniki (na dwie porcje):
2 średnie jabłka
40ml ciemnego rumu
mały jogurt naturalny
cukier, cynamon
masło do nasmarowania kokilek do zapiekania
płat ciasta francuskiego
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, Kroimy ćwiartki a potem na cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy niedużą patelnię i wrzucamy jabłka (żadnego tłuszczu!). Smażymy jabłka cały czas mieszając około 5 minut. Dodajemy 2 łyżeczki cukru i odrobinę cynamonu. Dokładnie mieszamy.
Cały czas mieszając dolewamy rum i pozwalamy chwilkę odparować.
Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o mniej więcej 1/3 większe od naszych naczynek. Smarujemy je tłuszczem i wylepiamy ciastem, zostawiając zapas do zalepienia wierzchu. Układamy warstwę smażonych jabłek, przekładamy jogurtem, znów jabłka, znów jogurt i tak do napełnienia naczynek lub wyczerpania składników. Jeśli mieliśmy mało słodkie jabłka możemy dodać nieco cukru między warstwy.
Zalepiamy wierzch mankietem z ciasta, w razie potrzeby dokładamy trochę ciasta by zamknąć wierzch. Czubkiem noża wycinamy kilka dziurek w wierzchu.
Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać zaraz po przyrządzeniu.
Komentarze
Prześlij komentarz