Danie proste, szybkie, lekko pikantne, czyli tak jak Rumcajs i Haneczka lubią najbardziej.
Składniki (dwie solidne porcje):
250g filetów z piersi kurczaka
około 200ml jogurtu naturalnego
średnia cebula
średnia papryka
3 łyżeczki curry
łyżeczka kurkumy
łyżeczka Tikka Masala (opcjonalnie)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, tak samo, w kostkę kroimy cebulę i paprykę. Jogurt mieszamy z curry, kurkumą i Tikka Masala, aż otrzymamy jednolitą konsystencję.
W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy kurczaka i cebulę. Doprawiamy soszczyptą soli i czarnym pieprzem wedle własnych upodobań i smaku. Do podsmażonego kurczaka dodajemy przygotowany jogurt z curry. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy paprykę i dusimy jeszczę chwilę (2-3 minuty), żeby papryka była nadal lekko chrupiąca.
Podajemy z ryżem, kuskusem lub chlebkami Khobz.
Składniki (dwie solidne porcje):
250g filetów z piersi kurczaka
około 200ml jogurtu naturalnego
średnia cebula
średnia papryka
3 łyżeczki curry
łyżeczka kurkumy
łyżeczka Tikka Masala (opcjonalnie)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, tak samo, w kostkę kroimy cebulę i paprykę. Jogurt mieszamy z curry, kurkumą i Tikka Masala, aż otrzymamy jednolitą konsystencję.
W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy kurczaka i cebulę. Doprawiamy soszczyptą soli i czarnym pieprzem wedle własnych upodobań i smaku. Do podsmażonego kurczaka dodajemy przygotowany jogurt z curry. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy paprykę i dusimy jeszczę chwilę (2-3 minuty), żeby papryka była nadal lekko chrupiąca.
Podajemy z ryżem, kuskusem lub chlebkami Khobz.
smacznie :)
OdpowiedzUsuń