Popularne danie kuchni chińskiej i krajów Azji Południowo-Wschodniej. Najczęściej mają postać naleśników lub krokietów z nadzieniem mięsno-warzywnym, albo krewetkowym. Podawane z sosami i dipami jako przekąska. Do zawijania służy specjalne ciasto, czy też wykorzystany w moim przepisie papier ryżowy. Pojawiają się w niezliczonej ilości odmian, zależnie od kraju, czy regionu w którym możemy je zjeść.
Poniższy przepis pochodzi z regionu Bardzorumcajsowego.
Składniki:
200g filetu z piersi kurczaka
150g kiszonej kaputy
1 średnia marchew
6 arkuszy papieru ryżowego
2 łyżki suszonych grzybów Mun
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka pieprzu ziołowego
pół łyżeczki czosnku granulowanego
szczypta imbiru
tłuszcz do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Grzyby Mun namaczamy w ciepłej wodzie 15 minut, kroimy w paski.
Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy w bardzo cienkie paski, marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Rozgrzewamy wok, lub głębszą patelnię, dodajemy odrobinę oleju i podsmażamy kurczaka około 5 minut. Dodajemy sypkie przyprawy, marchew. Smażymy kilka chwil, aż kapusta nieco ściemnieje. Dodajemy sos sojowy i grzyby. Dusimy pod przykryciem 5 minut, po czym odparowujemy nadmiar płynów, cały czas mieszając.
Arkusze papieru ryżowego namaczamy w ciepłej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Nakładamy łyżkę farszu i zawijamy najpierw brzegi, po czym zwijamy w rulonik.
Gotowe sajgonki smażymy w głębokim tłuszczu do uzyskania złocistego koloru.
Najsmaczniejsze na ciepło.
Komentarze
Prześlij komentarz